3 redenen waarom de rechtszaak van de CFTC tegen BitMEX geen invloed heeft op de prijs van Bitcoin

De Bitcoin-prijs daalde met 4% nadat de CFTC de aanklachten tegen BitMEX onthulde, maar de BTC blijft op de lange termijn bullish.

In de afgelopen uren is de prijs van de Bitcoin (BTC) gedaald toen de Amerikaanse Futures and Commodities Trading Commission (CFTC) beschuldigde BitMEX van het faciliteren van het witwassen van geld en het exploiteren van een illegale crypto-derivatieve uitwisseling. Een nog grotere schok kwam toen de autoriteiten de arrestatie van Samuel Reed, een van de medeoprichters van BitMEX, aankondigden.

BitMEX is al lange tijd de meest dominante Bitcoin-futures markt, tenminste tot maart 2020, toen de enorme $1 miljard schikking van Black Thursday de prijs onder de $3.750 bracht. In de afgelopen maanden hebben nieuwe concurrenten zoals Binance Futures en ByBit hun marktaandeel aanzienlijk vergroot.

Hoewel de industrie hoopte dat er ooit een aanklacht zou worden ingediend tegen BitMEX, komt de arrestatie van Reed als een onverwachte verrassing. Onmiddellijk nadat het nieuws werd vrijgegeven, daalde de BTC-prijs van $10.883 naar $10.437, een daling van 4,11%.

De CFTC beschuldigt BitMex van het illegaal verhandelen van een derivatenbeurs.

Gelukkig zijn er verschillende factoren die het herstel van Bitcoin op korte termijn kunnen bevorderen. De katalysatoren zijn de korte duur van de huidige correctie, de eerdere reacties van Bitcoin op bedreigingen van de regelgeving en de $10.500 steun die voorlopig overblijft.

De eerste gereguleerde cryptoexchange in Canada, Wealthsimple Crypto, is nu beschikbaar voor het publiek.

Bitcoin lijdt aan een snelle en intense daling

De prijs van Bitcoin is in twee uur tijd met meer dan 4% gedaald, een niveau van volatiliteit dat normaal gesproken niet wordt gezien.

Als Bitcoin zo scherp valt, veroorzaakt het meestal een cascade van liquidaties. Aangezien veel transacties op de termijnmarkt een hoog hefboomeffect hebben, leidt dit tot een cyclus van lange contractafwikkelingen, met als gevolg een grotere daling.

Dit keer is de open belangstelling en het volume in de termijnmarkt beduidend lager. Er zijn minder actief open leveraged trades in de markt en dit vermindert de kans op een massale correctie.
De geschiedenis toont aan dat door regelgeving veroorzaakte recessies herstelpunten zijn.

In de loop der jaren heeft de valutamarkt van de crypte veel negatieve regelgevende maatregelen van overheden over de hele wereld doorstaan, maar, zoals Bitcoin-onderzoeker Vijay Boyapati zegt, is BTC sterk hersteld van elk van deze maatregelen.

Terwijl de aanklacht tegen BitMEX op korte termijn een neerwaartse implicatie zou kunnen hebben, zei Boyapati op langere termijn dat een herstel waarschijnlijk is. Hij zei:

„De Bitcoin-markt heeft altijd negatief gereageerd op grote valutaproblemen of overheidsbeslagen. Historisch gezien is dit altijd een geweldige koopmogelijkheid voor Bitcoin geweest. De actie van het Ministerie van Justitie tegen BitMEX zal niet anders zijn.

10.500 dollar blijft een belangrijk verdedigingsgebied…

Voor het grootste deel van augustus en september, de $ 10.500 niveau fungeerde als een sterke ondersteuning niveau. Bitcoin viel er soms kort onder, maar herstelde zich er snel boven en dit toont aan dat handelaren er vertrouwen in hebben dat de prijs van Bitcoin in de toekomst hoger zal zijn.

Op dit moment suggereren handelaren dat de kortetermijntrend van Bitcoin op de middellange termijn voorzichtig maar neutraal blijft. Cryptcoinehandelaar Cantering Clark schreef:

„Op de korte termijn denk ik dat dit grote kansen biedt voor tweezijdige handel. Uiteindelijk zal er binnen een week water onder de brug zijn. Deze plek heeft een korte aandachtsspanne en reageert snel.

Diginex begint te handelen op Nasdaq met zijn EQOS-munt.

Michael van de Poppe, een fulltime handelaar op de Amsterdamse Effectenbeurs, heeft een soortgelijke opvatting. Hij stelt:

„Mensen zeggen: „Heb je het Bitmex-nieuws gehoord?“ Ja, ik weet het. Ik weet ook van de tonnen hacken die doorgingen in de cryptomex uitwisselingen, die ‚de‘ reden voor een crash werden. Ik wissel niveaus uit. Het nieuws is 99% later als gevolg van voorkennis.

Op het moment van schrijven blijft de prijs van Bitcoin handelen binnen een symmetrische driehoek en blijft het $10.500 niveau als ondersteuning bestaan. Voor handelaren die zich richten op steun/weerstandniveaus is $10.200 een belangrijke prijs om te overwegen.

Mocht de prijs breken onder dit niveau, veel handelaren verwachten nog steeds dat de $ 10.000-$ 9.800 bereik te houden als ondersteuning, als kopers enthousiast gekocht tot dit niveau gedurende de hele maand september.