Stijgende financieringsrente voor Bitcoin-futures

Stijgende financieringsrente voor Bitcoin-futures geeft aan dat handelaren $50.000 BTC verwachten

Kopers van Bitcoin perpetual futures betalen wekelijks 5,4% om hun posities open te houden, maar is dit houdbaar?

Vandaag schoot de Bitcoin (BTC) prijs omhoog naar een nieuwe all-time high op $44.900 kort nadat Tesla een Bitcoin Code investering van $1,5 miljard aankondigde. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat er in twee uur tijd voor $555 miljoen aan shorts werd geliquideerd en dit gebeurde terwijl de open rente op Bitcoin futures $13,7 miljard bereikte, wat slechts 3% onder het historische hoogtepunt is.

Deze prijsbewegingen verhoogden drastisch de kosten van het aanhouden van long posities, vooral voor diegenen die gebruik maken van perpetuele futures. Deze indicator wees op een gele vlag over hoe leveraged deze investeerders zijn en hun potentiële prijsimpact.

Zoals u kunt zien, heeft de totale BTC futures open interest zojuist een all-time high van $15 miljard bereikt.

Wanneer onverwacht positief nieuws de markt bereikt, is het natuurlijk voor spelers om extreme hefboomposities in te nemen. Dit gebeurt zowel bij short sellers, wiens marges kleiner worden door verliezen, als bij long kopers die hun posities uitbreiden.

Shorts met onvoldoende marge worden geliquideerd omdat hun posities gedwongen worden beëindigd en hun hefboom afneemt. Aan de andere kant profiteren de longs, dus het verhogen van de positie verhoogt hun hefboom niet zo veel.

Na de initiële pomp wordt verwacht dat de financieringsratio stijgt en de vergoedingen die longs betalen om hun perpetuele futures (inverse swaps) open te houden, stijgen.

Zoals hierboven afgebeeld, heeft de 8-uurs vergoeding die wordt aangerekend om de eventuele onevenwichtige hefboom tussen longs en shorts te compenseren, net de 0,25% bereikt. Dit tarief komt overeen met 5,4% per week, wat behoorlijk significant is voor de houders ervan.

Opgemerkt moet worden dat zelfs als Bitcoin in waarde blijft stijgen, zoals te zien was op 29 januari, de financieringsratio de neiging heeft zichzelf aan te passen. Twee belangrijke redenen liggen hieraan ten grondslag: kopers met een hefboom zetten meer geld in en arbitragedesks shorten de perpetuele futures terwijl ze tegelijkertijd spot BTC kopen.

Een dekkingsgraad variërend van 0.05% tot 0.10% per 8 uur is standaard en wordt verwacht tijdens een bull markt. Deze indicator zou een maandelijkse vergoeding van 4,6% tot 9,4% betekenen en zou niet problematisch zijn voor leveraged longs.

Om te begrijpen hoe whales en arbitragedesks zich tijdens deze periode gepositioneerd kunnen hebben, is het nuttig om de long-to-short ratio van de tophandelaren op de belangrijkste beurzen van dichterbij te bekijken.

OKEx-handelaren kochten vooruit op de pomp

Binance tophandelaren hielden een 33% netto long positie ten gunste van longs voorafgaand aan de rally van 8 februari, en dit is iets boven hun 26% 2-weeks gemiddelde. Zodra het Tesla nieuws in de pers kwam, verhoogden ze hun longs en duwden de indicator naar 46%, wat het hoogste niveau is in bijna een maand.

Huobi tophandelaren, aan de andere kant, bleven relatief onaangetast door het nieuws. Hun netto positie stond op 0.74, wat betekent dat 26% een voorkeur had voor short op 8 februari. Hun huidige 28% netto short positie blijft in lijn met het vorige 2-weeks gemiddelde.

Tot slot verhoogden OKEx tophandelaren hun netto longs vanaf 6 februari tot de vroege uren van 8 februari, waarbij ze een netto long positie bereikten van 14%. Op de een of andere manier de rally correct voorspellend, verminderden deze traders agressief hun netto longs toen BTC zijn all-time high bereikte.

De huidige forse financieringsratio kan een ongemak zijn voor longs, maar momenteel is er geen teken van excessieve hefboomwerking door kopers. Tenminste voor de grote market makers en arbitrage desks die de top traders van de meeste beurzen uitmaken.